dilluns, 20 de juny del 2011

RESSENYA DE TRETZE TRISTOS TRÀNGOLS

FITXA TÈCNICA

Autor: Albert Sánchez Piñol

Editorial: EDICIONS LA CAMPANA
Any d’edició: 2008
Pàgines: 167
Format: Rústic
ISBN: 978-84-96735-13-2
Matéria: Narrativa catalane
Idioma: Català

SINOPSIS
Tretze tristos tràngols són tretze contes amb característiques de fàbula. Són un seguit de contes de fantasía que expliquen diferents históries: desde un home amb un braç d’elefant fins a un espanta-ocells que vol ser amic dels ocells. Tots ells tenen trets comuns: són escrits amb molta simplicitat i acaben transmetent alguna moralitat trista.
Hi han tres contes que he escollit en els quals es basa la meva ressenya. Els tres m’han sorprés molt i entre els demés (que tots són molt bons, en la meva opinió) són els que m’han impactat més.
El primer és “Tot el que li cal saber a una zebra per sobreviure a la sabana”. M’ha agradat molt perquè és escrit de forma molt simple i quasi infantil. Tracta de una zebra solitaria que està a la sabana i quant s’ajup per veure aigua pensa en els consells que li va donar la seva mare quant era petita. Gràcies a aquests consells, té temps de fugir de la lleona que vol tirar-se a sobre d’ella. El conte explica tota la fugida de la zebra, els obstacles amb els quals es troba i els records de com s’ha de comportar en cada situació. Quant arriba al final i ja no li queda cap consell que seguir, creu que serà assassinada. De sobte, es troba amb un altre zebra més vella i les dos es posen a córrer per no morir. El conte acaba en que la zebra jove adelanta a la zebra vella, la qual és assassinada per la lleona (és l’últim recurs que li queda per poder sobreviure).
El segon es titula “La solidaritat que va venir de les estrelles”. Narra la história d’un home molt intel·ligent que es troba en un congrés de la Internacional Socialista. Explica al seu públic que han comunicat amb els éssers que viuen al planeta mart. Explica que els han demanat ajuda per tal de que aquests éssers desconeguts envïin armes extraterrestres a la terra per assegurar la victória dels revolucionaris. Finalment, després de que tots es quedin sorpresos, l’home pregunta si els presents creuen que la terra està preparada per a una victória dels revolucionaris, ja que els marcians li van preguntar això a ell. El conte acaba en que un dels espectadors alça la mà i pregunta si els marcians són comunistes o anarquistes.
L’últim es titula “L’espantaocells que s’estimava els ocells”. Explica la història d’un espantaocells extraodinari. Aquest prefereix morir abans que viure en completa solitud. Quan un corb se li acosta i li explica que no li té por perquè és llest i sap que no és una persona de veritat, l’espantaocells decideix demanar-li un favor. Vol fer-se amic de tots els ocells, per aixì tenir companyia i disfrutar de la vida encara que hagi de ser curta i després el cremin perquè no fa la funció que hauría de fer. El corb no se’n fia però el visita cada dia. Finalment el corb s’acaba creient a l’espantaocells i decideix reunir a tots els ocells al seu voltant. Quant es volen reunir, els corb detecta set homes armats que estan a la vora d’aquell camp (per casualitat) i decideix no portar als demés ocells amb l’espantaocells i no tornar a visitar-lo mai més. Finalment, l’espantaocells té una vida llarga i solitària (la única cosa que no volia) ja que per ser tan extraordinari, els ocells no se’n fien d’ell i ni tan sols els corbs se li acosten.

CRÍTICA PERSONAL
Pel que fa el primer conte (Tot el que li cal saber a una zebra per sobreviure a la sabana), va ser un dels primers del llibre i sobretot un dels primers que em va impactar. En la meva opinió és un dels contes redactats de forma més infantil. Degut a que és una fàbula i que utilitza elements com els records de quan era petita, fa pensar que el conte tindrà un bon final, encara que ja se sap que tots els tretze contes tenen un final tràgic. Crec que el fet d’acabar el conte d’aquesta manera, resulta inclós més tràgic i impactant que no si la zebra jove acabés morint. Quant escric que impacta és perquè representa un fet tant real i comú tant entre persones com animals de manera tan simple. M’ha agradat aquest conte perquè provoca que el lector es pari a pensar en què faria ell en una situació semblant, i no pot arribar a cap altre conclusió que aquesta és la trista i dura veritat i que aquest tret està en la nostre naturalesa.
El segon conte (La solidaritat que va venir de les estrelles) és un conte molt curt. Impresiona perquè tot el signifcat del conte apareix al final, en les últimes paraules. M’ha agradat molt perquè mostra la estupidesa d’alguns sers humans. El fet d’estar lluitant sempre per algo sense saber si estas preparat per alló que comportarà la victória és molt comú entre les persones. Sobretot l’última frase, després de que el lector sap que aquells éssers marcians són més intel·ligents del que els humans mai arribarem a ser, commou perquè entens que realment els humans som molt ignorants i egoistes i només ens centrem en nosaltres i en alló que volem, sense intentar entendre als demés ni pensar en si alló que volem ens serveix d’alguna cosa. La manera de deixar el personatge que diu la última frase tan ridiculitzat i mostrar lo realment estúpids que podem arribar a ser les persones, m’ha semblat molt adequada ja que ho fa de manera molt simple i inesperada sense tenir que utilitzar cap recurs vulgar per mostrar lo repugnant que és.
L’últim conte (L’espantaocells que s’estimava els ocells), m’ha agradat perquè mostra la trista i dura ironia de la vida. També té trets bastant infantils, com el fet de que el protagonista sigui un espantaocells, els quals li donden certa simplicitat. Crec que és una história bastant dura i tràgica però molt bella a la vegada. El fet de mostrar la possibilitat d’aconseguir el contrari del que es vol mitjançant el seu comportament és el que mostra l’autor en aquest conte, i ho fa d’una manera que inclós pot arribar a resultar cruel. Ens transmet que a vegades les persones més bones i innocents acaben sofrint molt més del que mereixen per un petit error, com en aquest cas, la extraordinària intel·ligència de l’espantaocells.

En fi, crec que tots els tretze contes són molt tràgics però que ens fan pensar en aquells defectes que tots portem a dins i crec que aquest llibre vol fer donar-nos compte de que existeixen aquests defectes, per acceptar-los i aixi poder impedir comportar-nos com els persontages dels contes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada